L’aventura de sobreviure al COVID-19

La nit del 13 al 14 de març, el meu marit, que és metge assistencial com jo, va començar amb febre. L’endemà, la febre persistia i tenia miàlgies. Dos dies després s’hi va afegir la tos, postració i una astènia important. De seguida vam sospitar que es podia tractar del Covid-19. El vam aïllar i el dia 16 de març vam trucar al Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) i al 061 per notificar-ho i sol·licitar un test PCR.

Suposadament van prendre nota, però no n’hem tornat a saber res. Cada dia el veia pitjor, sense menjar, molt postrat, quasi sense força per posar-se dret. Sabíem que les urgències estaven col·lapsades i, com saturava bé i tenia una auscultació normal, vam decidir esperar. Jo estava cada dia més preocupada, perquè no l’havia vist mai així (és un home que mai es posa malalt i té molt bona forma física). Des del meu CAP, la directora va intentar gestionar que ens fessin les proves PCR, però, com vivim a Barcelona, depenem de la gerència de la capital, malgrat jo treballo en un CAP de l’ICS de la Metropolitana Nord i ell a la xarxa concertada.

Em sentia totalment abandonada pel sistema i alhora pensava en totes aquelles persones que es trobaven en la mateixa situació però que, a més, no eren professionals sanitaris. Semblava clar que tot el sistema estava sobrepassat per l’epidèmia i que seria molt complicat diagnosticar, aïllar i tractar precoçment els infectats. Finalment, vam anar al servei d’Urgències d’una mútua on ell treballa i allà el van visitar, li van fer la PCR inicial i tots els controls posteriors. A mi, després de vuit dies de baixa per contacte amb un infectat per Covid-19, em van trucar de la Direcció d’Atenció Primària (DAP) dient-me que ja em podia reincorporar -sense fer-me la PCR- però amb mascareta quirúrgica i que, si començava a fer símptomes, tornés a agafar la baixa. Si durant aquells dies havia encomanat els meus companys o algun pacient que hagués visitat, doncs mala sort!

Em vaig reincorporar perquè sabia que la setmana que em faltava per complir la quarantena la podia passar sola a la consulta fent activitat no presencial, però em va semblar que aquesta no era la millor manera d’evitar contagis.

Ja han passat quasi dos mesos des que van aparèixer els primers casos de coronavirus a Catalunya i continuen faltant molts tests PCR per fer la prova als sanitaris, als pacients clínicament sospitosos que veiem a l’atenció primària, als avis i treballadors de les residències i als contactes de persones positives. Els equips de protecció individual han estat totalment insuficients, tant per als professionals sanitaris com per als treballadors de les residències i altres serveis d’atenció. La conseqüència de tot això ha estat la mort de milers de persones.

Agraïm de tot cor els aplaudiments de suport diari que rebem de la població, però no ens podem conformar amb això. Quan tot això passi caldrà sortir al carrer a demanar responsabilitats i em consta que el col·lectiu mèdic ho farà. Tant de bo totes les persones que ara ens mostren el seu suport ens acompanyin en les protestes per exigir un veritable sistema públic de salut de qualitat, amb els recursos suficients per atendre adequadament la nostra població i per evitar la fuga contínua de professionals. Canviar el sistema és cosa de tots.

Carolina Roser, metgessa de família del CAP Doctor Barraquer (Sant Adrià del Besòs)

Un pensament sobre “L’aventura de sobreviure al COVID-19

  1. Estic d’acord amb que s’han de demanar responsabilitats, en la meva opinió per negligència (tard i malament). No es pot evitar una pandemia, pro si que es podia evitar ser els campions i tampoc es pot enganyar al personal sanitari (des de les diferents direccions sanitaries) degut a la insuficiència de equips de protecció, de que les mesures que s’han anat aplicant eran les correctes,
    Malauradament dubto que aquesta situació desastrosa, fagi que posteriorment canviem el sistema, precisament perquè es cosa de tots.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s